Bonair Boneco Cloer Kuhn Rikon Steba

100% megbízható bolt

bonair.hu Termékek Akcióink Cikkek Gyakori kérdések Letöltés Kapcsolat

Párásító

Légtisztító

Konyhai

Grillsütő

Párátlanító

Mobil klíma

 

Hírek a nagyvilágból

Legújabb cikkek

Párásító berendezések

Légtisztító berendezések

Konyhai berendezések

Grillsütő készülékek

Klíma berendezések

Cikkek Kategória:

Légtisztító berendezés

Hatalmas Parlagfű mezők Budapesten

Legkeresettebb termékek

Budapest belterületén hatalmas parlagfűmezőket találhat a kíváncsi szemlélődő. A meteorológiai előrejelzések szerint felmelegedés jön, így augusztus elején megkezdődik az idei parlagfűszezon.

Bár az allergia népbetegséggé nőtte ki magát, aminek egészségügyi költsége milliárdokra rúg, még mindig nem történt semmiféle komolyabb állami beavatkozás. Bár elvileg büntetik a parlagfüvet le nem kaszáló ingatlantulajdonosokat, ennek alig van eredménye. A lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember kifejezetten a parlagfűre. A miniszter miniszteri biztos kinevezését ígérte.

Idén a július közepi szárazság szinte teljesen kiszárította a növényzetet, ezután viszont sok eső esett, amelynek hatására feléledtek a növények. A jelenlegi előrejelzések alapján a tavalyinál hosszabb szezonra készülhetünk, de kevesebb kiugróan magas napi koncentrációs értékekre számíthatunk. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az OKI honlapján egyaránt megtalálhatóak a legfrissebb a pollenjelentések. Az OKI honlapján az egész országra vonatkozóan heti, míg a fővárosi helyzetről napi jelentéseket is találhatunk. Idén elindították az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, ahol minden szerdán teljes körű országos parlagfűjelentést tesznek közzé.

2 millió embert érint


Felmérések szerint a lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember kifejezetten a parlagfűre. Nekik már a szezon kezdete előtt érdemes elkezdeniük a gyógyszerek szedését. Tavaly több mint 700 ezer hektár erősen fertőzött területet derítettek fel Magyarországon. A parlagfű irtása minden mezőgazdasági vállalkozásnak, földművelőnek és állampolgárnak saját felelőssége. A törvény előírja a virágbimbó kialakulása előtti gyommentesítést, majd ezt az állapotot fenn kell tartani a vegetációs időszak végéig. Az elhanyagolt területeket a szemlézők (földhivatali mezőgazdászok külterületen, jegyzők belterületeken) továbbítják a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (MgSzH), amely elrendelheti a közérdekű kényszerkaszálást. A bírságot a gyomosodás mértékétől és a terület nagyságától függően 15 ezer és 5 millió forint között állapíthatja meg a hivatal.

Nincs érdemi beavatkozás


A parlagfű döntő többsége a külterületeken és a „művelés alatt álló” táblákon terem. Ezeken a területeken a kényszerkaszálás elvileg elrendelhető, de a gyakorlatban mégsem alkalmazzák. Bírságot szabnak ki, amit vagy megfizetnek, vagy nem, persze a bírság az allergiásokon nem segít. A Vidékfejlesztési Minisztérium a kukoricatáblák tárcsázását szemrebbenés nélkül elrendelte, ha a génmódosított egyedek száma meghaladta az 1/1000-et. A parlagfüves táblák viszont érintetlenek maradnak. Miért nem lehet az ország parlagfűmentessége érdekében a GMO-hoz hasonló szigorú intézkedést hozni? – teszi fel a kérdést Juhászné Halász Judit, a PME elnöke.

A PME 2004 óta fogadja a bejelentéseket a parlagfűvel fertőzött területekről. A parlagfű pollentömeg többsége a mezőgazdasági területekről, és azokról a műveletlen külterületekről származik, ahol nincs egybefüggő gyepnövényzet. Az utóbbi években az építkezési területekről is egyre több bejelentés érkezik. Juhászné Halász Judit hozzáteszi, hogy az intézkedések személyi és pénzbeli hiányosságai már rögtön az elején, a felderítés és ellenőrzés fázisában megmutatkoznak.

Az idén nyilvánosságra hozott adatok szerint 2011. július 1. és 22. között az ország mintegy 6 millió hektár mezőgazdasági területéből a földhivatalok munkatársai 540 ezer hektárt (9 százalékot) ellenőriztek. A felmérésben 192 munkatárs vett részt, azaz egy munkatárs 1 nap alatt átlagosan 128 hektár fertőzöttségét vizsgálta. Legalább tízszer ennyi ember munkájára lett volna szükség az ország egészét tekintve. Nyilvánvaló, hogy ennek a költsége is legalább a tízszeres lett volna.

vissza   Előző cikk   Következő cikk
BONECOSTEBACLOERKuhn RikonMIDEAMASTER
 
Minden jog fenntartva! Copyright © 2005 Bonair-BG Kft.
Honlapkészítés és online marketing tanácsadás: Marketing Solutions
Honlapunkon bruttó végfelhasználói árak szerepelnek!
Kövessen minket a Facebookon