Bonair Boneco Cloer Kuhn Rikon Steba

100% megbízható bolt

bonair.hu Termékek Akcióink Cikkek Gyakori kérdések Letöltés Kapcsolat

Párásító

Légtisztító

Konyhai

Grillsütő

Párátlanító

Mobil klíma

 

Hírek a nagyvilágból

Legújabb cikkek

Párásító berendezések

Légtisztító berendezések

Konyhai berendezések

Grillsütő készülékek

Klíma berendezések

Cikkek Kategória:

Légtisztító berendezés

Parlagfű: indul a szezon

Legkeresettebb termékek

Európában nincs még egy ország, ahol ennyire magas a parlagfűvel szennyezett területek nagysága, mint nálunk, és ha nem teszünk semmit, akkor néhány éven belül népegészségügyi katasztrófával kell szembenéznünk.

Az ÁNTSZ múlt heti jelentéséből kiderült: az idei „parlagfűszezon” néhány héttel korábban kezdődött. A pollenkoncentráció már átlépte az egészségügyi határértéket, de olyan magas mértéket, mint tavaly ilyenkor, még nem ért el."Országosan csak száz-százötven ember ellenőrzi a fertőzött területeket. A gazdáknak még mindig megéri a bírságot kifizetni." Juhászné Halász Judit, a Pme elnöke.


– Európában nincsen még egy olyan ország, ahol ennyire magas a parlagfűvel szennyezett területek nagysága, mint nálunk, és ha továbbra sem teszünk semmit, akkor néhány éven belül népegészségügyi katasztrófával kell szembenéznünk – mondta Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyaroroszágért Egyesület elnöke.


A parlagfű gyorsan alkalmazkodik a környezeti körülményekhez, ezért parkokban, utak mentén, árokparton, kertekben és építési területeken is megtelepedhet. De a legnagyobb veszélynek a mezőgazdasági területek, főként a napraforgótáblák vannak kitéve.

– A szennyezett napraforgóföldekhez gyakorlatilag addig nem lehet hozzányúlni, amíg a kultúrnövényt be nem takarítják. A lakossági bejelentéstől a terepszemléig több hét is eltelhet, ezért a gazdáknak inkább megéri a bírságot kifizetni, mint napszámosokat fogadni – tette hozzá az elnök, aki szerint a büntetések nagyságának emelésével csak a probléma egy részét lehet megoldani.


Az önkormányzatoknak arra kellene felhívniuk az emberek figyelmét, hogy a saját portájukat folyamatosan tartsák rendben, vegyenek részt az irtásban vagy legalább jelentsék be, ha valahol látnak egy éppen burjánzó parlagfűtáblát..Parlagfű térkép 2011 augusztus

 

Számok szerint

 1,8 millió ember érzékeny itthon a parlagfűre.

 15 ezertől 15 millió forintig terjedő bírságot kell fizetnie annak, aki külterületen nem irtja a parlagfüvet.

 15 ezertől 5 millió forintig terjed a bírság belterületen.

 120–200 milliárdos veszteséget okoz évente a parlagfű.


metropol.hu 2011. augusztus 22.

vissza   Előző cikk   Következő cikk
BONECOSTEBACLOERKuhn RikonMIDEAMASTER
 
Minden jog fenntartva! Copyright © 2005 Bonair-BG Kft.
Honlapkészítés és online marketing tanácsadás: Marketing Solutions
Honlapunkon bruttó végfelhasználói árak szerepelnek!
Kövessen minket a Facebookon