Bonair Boneco Cloer Kuhn Rikon Lanaform Steba

100% megbízható bolt

bonair.hu Termékek Akcióink Cikkek Gyakori kérdések Letöltés Kapcsolat

Párásító

Légtisztító

Konyhai

Grillsütő

Párátlanító

Wellness

 

Hírek a nagyvilágból

Legújabb cikkek

Párásító berendezések

Légtisztító berendezések

Konyhai berendezések

Grillsütő készülékek

Klíma berendezések

Cikkek Kategória:

Párásító berendezés

Allergia

Legkeresettebb termékek

Egy allergia lehet szezonális, vagy egész évben tartó. Az időszakos allergiákról az mondható el, hogy a tünetek az év meleg hónapjai alatt erősödnek fel.

Allergiát kiváltó tényező lehet egyes gyomnövények, fűfélék, fák pollenje, és a különböző penészgombák spórái. Ezeket gyűjtőnevükön allergéneknek, azaz allergiát kiváltó anyagoknak nevezzük. Az állandó allergiák kiváltói a házfalakon belüli "lakótársaink": poratkák, penészgombák, por és akár kedvenc háziállatod nyála, ürüléke is.

Minden tavasszal, nyáron és ősszel a kicsiny pollenek elrugaszkodnak anyanövényükről, hogy megkezdjék rövidebb-hosszabb röpülésüket a szelek szárnyain. Bár missziójukat tekintve más növények beporzására teremtettek, nem biztos, hogy feladatukat beteljesítik. Előfordulhat, hogy egy emberi orrlyukba tévednek, esetleg egy torkon akadnak fenn.
Normális esetben azt mondhatnánk, hogy nincs ebben semmi, ez megtörtént gyermekkorunkban is számtalanszor, sőt már az ősnő és ősférfi torkán is jócskán akadhatott fenn pollen a bozótosok szélein. Sajnos a ma már számtalan allergiára hajlamosító tényező elől csak az bújhat el, aki nagyon akar. A számítógép monitortól, a televízió képernyőjén át a mobiltelefonig, a sok elektromágneses tér és a rengeteg élelmiszer-adalékanyag mind-mind allergiára hajlamosító tényező. 

Diagnosztizálás

Az olyan allergiás tünetek, amelyek enyhe megfázásra utalnak - pl. a nátha - sokszor egy-két hétnél is tovább húzódnak. Ekkor jó orvoshoz menni, és egy bőr allergiateszten átesni, mert az sokat elárulhat "hajlamainkról". Ezen túl még vérvizsgálatra is lehet vállalkozni, ha még pontosabb diagnózisra vágysz. Ha kiderül, mi okozza a kellemetlen kedvet rontó tüneteket, akkor érdemes minden létező olyan tényezőt kiiktatni, amely előhozhatná a szimptómákat.

Porallergia

 Egy kétszemélyes ágyban bőven tanyázhat kétmillió poratka, melyek egyedenként 10-20 adag ürüléket termelnek naponta. A pókok e mikroszkopikus rokonai a matracokat, ágyneműt, kárpitozott bútorokat, szőnyegeket és függönyöket választják élőhelyül. Az ember és háziállatok elhalt hámfoszlányaival táplálkoznak, és a meleg, nyirkos közeget kedvelik.

Tünetek megelőzése:

Nem csoda, hogy a poratkák váltják ki a leggyakrabban az egész éven át húzódó allergiákat és asztmatüneteket. Ürülékük egészen finom porrá bomlik, amit szinte lehetetlen eltávolítani a textíliákból. A legtisztább otthonokban is élnek poratkák, számuk azonban jóval kisebb, ha betartjuk az alábbi tanácsokat:

Léteznek már olyan ágytakarók, amelyek taszítják a port. Érdemes ilyet vásárolni. A pokrócokat és ágyneműt hetente ki kell mosni meleg vízben - 60 fokon -, hogy elpusztuljanak az atkák. Az ágyban fekvő olyan kompániát - mint a plüssmaci, -kutya - érdemes tisztítani, ha újat vásárolunk, akkor moshatót venni. A gyapjú vagy tollal kitömött ágyneműt cseréld szintetikus anyagokra.
Ha lehetséges, csökkentsd a lakásodban a szőnyegek mennyiségét, méretét.
Ahol csak lehet, adj teret a fapadlónak, kőnek, linoleumnak. Nedves ronggyal portalaníts, a száraz porkendőt felejtsd el! Hetente egyszer mosd fel a szőnyegmentes felszíneket! A poratkák ellen már lehet kapni atkagyilkos szőnyegspayt is! Ne feledd, hogy a port nem kívülről hozza be a szél, hanem a házon belül termelődik. A porban fellelhető minden: az ágymatrac tölteléke, baktériumok, nyál, penész, vírusok, pollenek, rovarok részei, dohányfüst, sminkből származó porok, légfrissítők, tisztítószerek. Plussz a miniatűr poratkák! Úgyhogy érdemes takarítani!
A por folyamatosan „képződik” a lakásban.
Na és ki az aki folyamatosan takarít?

Fűallergia, parlagfű-allergia

A több mint 1000 fűfaj közül csak kevés okoz allergiát. Jó tudni, hogy a fűpollen jelenlétét a hőmérséklet, a napszak és az esőzések is befolyásolják. Az igen allergén parlagfű pollen mennyisége is töredékére csökken néhány óra esőzés után. Érdemes tudni, hogy a parlagfű virágzása augusztusban kezdődik, novemberig tart és szeptember közepén tetőzik. Legnagyobb mennyiségben délelőtt 5-10 óra között száll a levegőben, főként száraz, meleg és szeles napokon.

Tünetek megelőzése:

Ha otthon van fű a kertben, bízd másra a fűnyírást! Ha még sincs más a közelben, és nem várhat a dolog, akkor viselj az orrod és szád előtt védőmaszkot. Dolgozz dinamikusan, és ha lehet, akkor késő délután vagy megfelelő védőfelszerelésben esőzés után dolgozz, amikor biztosan csak minimális mennyiségű pollen szálldos a levegőben. Komoly esetekben sajnos érdemes a lakás és kocsi ablakait zárva tartani, és a klímaberendezés mellett dönteni. A ventillátorokat száműzd a pincébe vagy ajándékozd el. A legjobb beszerezni egy légtisztító készüléket, amely megszűri a port, pollent és penészt. Ne felejtsd el azt sem, hogy a pollen más embereken és háziállaton is az otthonodba érkezhet. A cipőket ezért is érdemes az előtérben hagyni, hazaérkezve pedig a ruhákat minél gyorsabban meleg vízben kimosni. Ha az allergia extrém méreteket öltene, akkor csakis ruhaszárítóban szárítsd a ruháid, még véletlenül se vidd ki őket a szabadba! Ajánlott továbbá a mindennapos hajöblítés is.


vissza   Előző cikk   Következő cikk
BONECOSTEBACLOERLanaformKuhn RikonMIDEAMASTER
 
Minden jog fenntartva! Copyright © 2005 Bonair-BG Kft.
Honlapkészítés és online marketing tanácsadás: Marketing Solutions
Honlapunkon bruttó végfelhasználói árak szerepelnek!
Kövessen minket a Facebookon