Bonair Boneco Cloer Kuhn Rikon Steba

100% megbízható bolt

bonair.hu Termékek Akcióink Cikkek Gyakori kérdések Letöltés Kapcsolat

Párásító

Légtisztító

Konyhai

Grillsütő

Párátlanító

Mobil klíma

 

Hírek a nagyvilágból

Legújabb cikkek

Párásító berendezések

Légtisztító berendezések

Konyhai berendezések

Grillsütő készülékek

Klíma berendezések

Cikkek Kategória:

Grillsütő készülékek

Raclette: slágerré lett Svájc szegényember-eledele

Legkeresettebb termékek

Egyszer - túl közel ülvén a tűzhöz - az egyik pásztor kezében megolvadt a sajt. Miután az utolsó ízletes darabot nem akarta elkótyavetyélni, inkább a főtt krumplira folyatta, és íme megszületett a Raclette

A napokban régen látott vendégeket vártam, volt bőven beszélgetnivalónk. A vacsorát tehát ennek megfelelően választottam ki:
együnk finomságokat, lakjunk jól, de cseveghessünk is anélkül, hogy állandóan tálalni-lepakolni kelljen. Némi gondolkodás után a Svájcból adaptált raclette mellett döntöttem.

A raclette eredetileg a svájci Wallis kantonból származik, és a hagyományok szerint több mint négyszáz éves. Az első írott utalások a XIX. század elejéről maradtak ránk. 1812-ben Dr. H. Schiner a Simplon közigazgatási területről szóló leírásában Van d’Anniviersből egy hagyományról számol be, mely szerint a dús lakomákat „fromage rôti”-vel, tehát sült sajttal kezdik meg és fejezik is be. Más szerzők az állatok havasokról való leterelésének előestjéről írnak: „Pásztorok ülnek a tűz körül, és ne¬gyedelt sajtkarikákra ügyelnek, melyeket kitesznek a tűznek. Amint a sajt megömlik, késsel levakarnak egy-egy ömlesztett réteget, és rákenik a karéj kenyerükre.” (V. Tissot, 1888).

A népmonda a havasokon élő pásztorok eledeléről beszél: a tél vége felé, amikor már fogyóban volt a szalonna meg a kolbász, már csak krumplival, savanyú uborkával és száradt sajttal kellett beérniük. Egyszer – túl közel ülvén a tűzhöz – az egyik pásztor kezében megolvadt a sajt. Miután az utolsó ízletes darabot nem akarta elkótyavetyélni, inkább a főtt krumplira folyatta – és íme a véletlen egy új svájci ételt szült.

A „sült sajt” nagyobb érdeklődést csak a XX. század elejétől kezdett kiváltani. Amikor 1909-ben egy kantonális borkóstoló alkalmából a különböző regionális borokat sült sajt kíséretében kínálták, ott és akkor kapta a Raclette nevet. (A francia racler eredetű szó magyarul azt jelenti, gyalulni.) A

 Wallis tartományban, de szerte a svájci gasztronómiában olyannyira köz¬kedvelt ez a tipikus készítési mód, hogy ma már speciális raclette-vendéglők és -esték is csábítanak a kóstolásra, ahol kizárólag a tűz fölé tartott sajttömbökről folyékonyan ömlő sajt és főtt krumpli élvezetének hódolnak.

vissza   Előző cikk   Következő cikk
BONECOSTEBACLOERKuhn RikonMIDEAMASTER
 
Minden jog fenntartva! Copyright © 2005 Bonair-BG Kft.
Honlapkészítés és online marketing tanácsadás: Marketing Solutions
Honlapunkon bruttó végfelhasználói árak szerepelnek!
Kövessen minket a Facebookon