Bonair Boneco Cloer Kuhn Rikon Steba

100% megbízható bolt

bonair.hu Termékek Akcióink Cikkek Gyakori kérdések Letöltés Kapcsolat

Párásító

Légtisztító

Konyhai

Grillsütő

Párátlanító

Mobil klíma

 

Hírek a nagyvilágból

Legújabb cikkek

Párásító berendezések

Légtisztító berendezések

Konyhai berendezések

Grillsütő készülékek

Klíma berendezések

Cikkek Kategória:

Hírek

Hogyan vészeljük át a kánikulát?

Legkeresettebb termékek

A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot: elsősorban az idősekre, a gyermekekre, valamint a fizikai munkát végzők szervezetére hat kedvezőtlenül.

Mikor is beszélünk kánikuláról?

A hőség-előrejelzés fokozatai

Az első fokozatot akkor adja ki az országos tiszti főorvos, ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 Celsius fokot, ez ugyanis a halálozás körülbelül 15 százalékos növekedését valószínűsíti.
A második fokozatú készültségi jelzést akkor rendelik el, ha a hőmérséklet legalább három egymást követő nap várhatóan eléri vagy meghaladja a napi 25 fokot, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot.
A harmadik fokozatot, a riadójelzést akkor adják ki, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot, ami körülbelül 30 százalékos napi halálozás-növekedésnek felel meg.Ha már nemcsak érezzük, hanem a fentiek alapján tudjuk is, hogy kánikula van, hogyan vészeljük át, mire ügyeljünk?

 1. Egész nap, rendszeresen sok folyadékot fogyasszunk.
 2. 10-16 óra között kerülje el a szabadban, tűző napon tartózkodást.
  Lehetőleg csak árnyékban vagy fedett helyiségben tartózkodjon. A strandolással is legyen elővigyázatos, fejét, testét ne érje tartósan napsütés.
 3. Klimatizált lakásban, irodában töltse a nappalokat.
  Éjszakára klímaberendezés segítségével előre hűtse le a szobáját, ezzel
  Ilyen időszakban a klímát szinte folyamatosan érdemes üzemeltetni, mivel csak úgy tud hatékony hűtést elérni, s ez esetben kivédhetjük a falak felmelegedését is.
 4. Nem baj, ha kevesebb főtt ételt fogyasztunk, azonban a nyers ételeink leginkább zöldségek, saláták, gyümölcsök legyenek. 

 

 

Sajnos a meleg kedvez a szalmonella fertőzéseknek is

A fertőzésért a fő felelős az élelmiszer, de emberről emberre is terjed a betegség. A szalmonella baktérium elsősorban a baromfihúson, a tojás héján és belsejében érzi jól magát. De a nyers zöldségre is rámászhat egy szalmonellával fertőzött bogár.

Sőt! A ruhára is rákerülhet a bacilus, onnan pedig könnyen a szervezetbe. A nem elég tiszta konyha, a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs, kés és vágódeszka is jó közvetítője lehet a bacillusnak.

A szalmonella életképes:

 • a tojásban több hónapig
 • a tejben 2-3 napig
 • a tejcsokoládéban másfél évig
 • a csapvízben négy hónapig
 • a baromfihúsban (még fagyasztva is) egy évnél hosszabb ideig.

A tünetek:

Egészséges felnőtt esetében a tünetek enyhék lehetnek, súlyosságuk arányos a szervezetbe jutott baktériumok mennyiségével is.
A szalmonella baktériummal fertőzött étel elfogyasztása után 6-48 órával hőemelkedés vagy magas láz, hidegrázás, hasi görcs, hányinger, hasmenés lép fel. A láz két-három napig tarthat, a hasmenés akár két hétig is. Házilag soha ne kezeld! Orvoshoz kell fordulni! A szalmonellózis kialakulása egyéb tényezőktől - egészségügyi állapottól, kortól, és a gyomorsav összetételétől - is függ. Ezt fontos tudni, hiszen ha egy társaságban többen is fogyasztottak ugyanabból az ételből, de nem mindenki betegszik meg, nem gyanakodnak szalmonellára.

Védekezés

Alapszabály, hogy az ételeket alaposan süsd és főzd meg, és mielőbb fogyaszd el. A langyos, kihűlt ételek kiváló táptalajul szolgálnak a baktériumok elszaporodásához.
Ezért:

 • tárold a gyorsan romlandó élelmiszereket hűtőszekrényben
 • forrald fel újra fogyasztás előtt az ételeket
 • ne tárold dobozukban a fémdobozos konzerveket felnyitás után
 • moss gyakran kezet főzés közben
 • csak biztonságos, tiszta helyen vásárolj élelmiszert.

Ha már megbetegedtél, ne igyál cukros és alkoholos italokat. Diétázz legalább két hétig és kerüld a tejtermékeket. És amennyiben lehetséges ne fogyassz antibiotikumokat, mert könnyen bacillushordozó válhat belőled.

Jó tudni!

A baktérium szereti a meleg és nedves légkört, ezért fő ellensége a hűtőszekrény, no meg a tisztaság. Rossz hír azonban, hogy a kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraztészta, tojáspor) is hosszú ideig képes elélni. Sajnos egy nagyon ellenálló mikroba: egyes élelmiszerekben több, mint egy évig is fennmarad. A háztartásokban használt fertőtlenítőszerekkel azonban biztonsággal elpusztítható. 

vissza   Előző cikk   Következő cikk
BONECOSTEBACLOERKuhn RikonMIDEAMASTER
 
Minden jog fenntartva! Copyright © 2005 Bonair-BG Kft.
Honlapkészítés és online marketing tanácsadás: Marketing Solutions
Honlapunkon bruttó végfelhasználói árak szerepelnek!
Kövessen minket a Facebookon