Mézeskalács és Vaníliás kifli
 |
Legkeresettebb termékek |
|
Én vasárnap megsütöttem a vaníliás kifliből 2 adagot, s már tegnap este kiürült a tálca, úgyhogy sajnos a Karácsonyt nem várta meg, de elmondhatom, hogy jól sikerült.
Ezért osztom meg nyugodt szívvel Önnel.
Mézeskalács tuti recept, kislányom nagyon jól eljátszott vele, amíg én a vaníliás kifliket formálgattam. Közös sütés, közös élmény, s kellemes időtöltés.
Én vasárnap megsütöttem a vaníliás kifliből 2 adagot, s már tegnap este kiürült a tálca, úgyhogy sajnos a Karácsonyt nem várta meg, de elmondhatom, hogy jól sikerült. Ezért osztom meg nyugodt szívvel Önnel, hogy Önnek is sikerélménye legyen!
Mézeskalács
Hozzávalók:
- 17 dkg sima liszt
- 1 teáskanál őrölt gyömbér (én egy kicsi friss gyömbért reszeltem bele)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 6 dkg vaj, darabolva
- 10 dkg méz
- 1 tojássárgája felverve
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
Elkészítése: A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy tálban jól elkeverjük (vagy beleszitáljuk). A vajat finomra morzsoljuk a lisztes keverékkel, majd a méz és a tojássárgája hozzáadása után kézzel vagy géppel jól összedolgozzuk. Szilárd, de kellemesen lágy tésztát kapunk. Formázás előtt legalább egy fél órát hűtőben pihentesse.
Formázás: a tésztát kinyújtás után kedve szerint illetve meglévő forma nyomóival formázhatja, majd cukormázzal díszitheti. Sok-sok ötlet található az interneten is és ezzel foglalkozó könyvekben.
Megjegyzés: érdemes 2-4 adaggal kezdeni, különösen, ha nagyobb kiterjedésű tárgyakat (pl házikó, fonott tál, stb) szeretne.
Vaníliás kifli
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 kiskanál vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg lágy margarin vagy vaj
- 12 dkg darált dió
Elkészítése: A hozzávalókat keverje, ill gyúrja egybe. Kis időre pihentesse hidegen, majd kisebb adagokat vegyen ki, s azt kézzel formázza hengerré. Vékony ceruza vastagságra hengergesse, majd 6-8 cm.es darabokra darabolja, s azt a –sütőpapírral kibélelt - tepsiben formázza kiflivé. Aranybarnára sütés után még melegen forgassa meg vaniliáscukorral elkevert porcukorban. Vigyázat: könnyen törik és gyorsan fogy! (nálunk elsőként a jól megsült darabok tűntek el…)
Megjegyzés: Érdemes több adag tésztát begyúrni, bár a formázása nem túl gyorsan haladós feladat, de ha az eredményt tovább szeretné élvezni, akkor inkább nagyobb adaggal kezdjen. Jól eltartható!
|