8 tipp a tökéletes raclette vacsorához
A Raclette grill már több, mint 100 éves találmány. A svájci szüretelők a szüret végére már igencsak átfagytak és megéheztek, ezért a levágott szőlővesszőkből tüzet raktak.
Az egész napi munka után persze már senkinek sem volt kedve komolyabb főzőcskézésbe kezdeni, ezért a kéznél levő sajtot – az Alpok legelőin rengeteg tehén él, a sajtgyártásnak nagy hagyományai vannak arrafelé- és krumplit a parázs fölé tették, és azt ették. Az ötlet sikeresnek bizonyult, így született meg a raclette grill őse.
A modern időkben persze már nem kell tüzet raknunk, egy asztali grillsütő segítségével egyszerűen meleg ételhez juttathatsz mindenkit. Hogy az élmény garantáltan tökéletes legyen, fogadd meg tippjeinket!
- Nem csak akkor érdemes elővenni a raclette készüléket, ha sok vendéget vársz. A pároddal elköltött romantikus, beszélgetős vacsorához is ideális. Ha pedig otthon vannak a gyerekek, egy remek családi program kerekedhet a közös étkezésből. Az ideális társaság 2-8 olyan emberből áll, akiket szeretsz.
- Gondosan teríts! Készíts ki mindent előre, hogy mire megérkeznek a vendégek, vagy leül a család, már csak velük kelljen foglalkoznod. Ne feledkezz el a tányérokról, evőeszközökről, szalvétákról sem!
- Készíts ki sót, borsot, fűszereket is az asztalra!
- Gondolj a vegetáriánusokra is! Bár mindenki saját magának állíthatja össze a fogyasztott ételeket, a hagyományos raclette menünek fontos részét képezi a marhasonka. Ezért ha vegetáriánus vendéged van, kedveskedj neki extra nagy zöldségválasztékkal.
- Készülj előre! A vastagabb szelet húsokat, csirkecombot és más, lassabban sülő ételeket érdemes lehet sütőben elősütni, hogy gördülékenyebben folyjon le a vacsora. A szószokat pedig akár egy héttel korábban is elkészítheted, hűtőben elállnak,
- Gondold meg, hogy mit sütsz a felső részen! A szaftos húsok, a szalonna hajlamosak fröcsögni, ezért ha ragaszkodsz hozzájuk, ügyelj az asztal és a ruhák védelmére.
- A savanyúság nem csak a vitaminok miatt fontos. Mivel a sült sajt nehéz étel, segíts a gyomrodnak zöldségekkel és valamilyen kedved szerint való savanyúsággal.
- Ne feledkezz meg az italokról sem! – A hagyományos kísérő a száraz fehérbor vagy a forró tea, de az ásványvíz és a vörösbor is jó ötlet lehet. Az emésztést elősegítendő vacsora után jóleshet egy-két kupica gyógynövénylikőr is.
Természetesen egy jól sikerült raclettezős móka elengedhetetlen feltétele egy megbízható asztali raclette grillsütő. Ha még nem rendelkezel ilyennel, keresd meg a leginkább neked valót.