Gluténmentes vastag sajtos tallér
Szeretne gyorsan valami finom vendégvárót vagy elvihető uzsonnát készíteni? Kedvence a sajtos pogácsa, ám gluténmentesen nem tudja elkészíteni? s amúgy is hosszú ideig tart?
No, a gluténmentes sajtos pogácsa helyett készítse el könnyedén ezt a remek alternatívát, a német Cloer gofrisütőjével illetve a különleges holland karamellás ostya sütőjével Cloer 1641S -sel!
Vastag sajtos tallér gluténmentes változatban
A vékony roppanós sajtos tallérnál vastagabb, tésztásabb eredményre számíthat, amikor a német Cloer 1641S Stropp waffel sütőben készíti el. Azonban remek tízórai, uzsonna készülhet akár búzalisztes változatban, akár az általunk preferált gluténmentes sajtos tallér formájában.
Sajtos pogácsa gyorsan, kelesztés és nyújtás nélkül
A pogácsa kelesztést igényel, így a gyorsaság már eleve megkérdőjelezhető. Kelesztés nélküli pogácsa? Igen, s nem is lesz olyan magas, meg nem is lesz pogácsa, hanem inkább vastag sajtos tallér, ám finom és könnyen el tudja készíteni.
Ne számítson arra, hogy a tészta olyan magasra feljön, mint a kelt tésztáknál, nézze meg a képeinken, hogy mit kínálunk gyorsan készülő pogácsa alternatívájaként!
Mi a pogácsa helyettesítő sajtos tallér készítésének a menete?
A hozzávalókat csak össze kell kevernie, s kis golyókká formálva sütheti ki a Cloer vastag sajtos tallér sütőben. (Cloer stroop waffel sütő 1641S)
Igaz, hogy darabonként, s nem egy egész tepsivel készül egyszerre, ám két percen belül elkészül egy darab, s így akár fél óra alatt friss reggelit, uzsonnát varázsolhat.
Ha sietnie kell, akkor a golyókat a sütési várakozási időben is tudja formázni, nem kell arra külön időt szánnia.
A gluténmentes sajtos tallér hozzávalói
(kb 12 db vastag sajtos talllér készítéséhez)
- 125 g vaj
- 12-15 dkg reszelt gouda sajt
- 1 db nagy méretű tojás (vagy két kicsi)
- 40 dkg (fehér) rizsliszt (vagy gluténmentes liszt keverék)
- fél cs. sütőpor (vagy egy tk szódabikarbóna)
- 2 evőkanál tejföl
- 25 ml tej
- 1 tk só
- ízlés szerint egy kis őrölt kömény is mehet bele
A sajtos tallér tészta elkészítése
A sajtból mi lehetőleg zsírosat ajánlunk, jól kompenzálja a gluténmentes liszt szárazságát. Igaz, hogy kicsit nehezebb lereszelni, de nem ördöngős. A reszelő legkisebb, legvékonyabb oldalát válassza, s reszelje le a sajtot.
A krémes állagú vajhoz keverje hozzá a sajtot, tojást, majd jöhet be a fentiekben megadott összes hozzávaló.
Kézzel dolgozza össze pár perc alatt.
Kapcsolja be a Cloer sajtos tallér sütőt. Pár perc alatt felmelegszik, zsírozza (olajozza, vajazza ki a felületét – elég csak először, mert elég zsíros lesz a tésztánk), s ez idő alatt kezdje el a kis golyókat készíteni.
Mekkora golyó készüljön?
Ez attól függ, hogy
- mekkora méretű és milyen formájú sajtos tallért szeretne készíteni, valamint
- milyen tallér sütőben készíti
A sajtos tallér sütése elektromos géppel
Az alábbi Cloer ostyasütőkben teszteltük, s remek eredményt nyújtott a gluténmentes sajtos tallér sütése :
- Cloer 261, Cloer 281 típusú ostyasütőknél vékony, roppanós tallér készülhet
- vastag sajtos tallér lesz az eredmény a Cloer 1431 és 1641S sütőkben.
A sütési idő kb 1:40 -2:10 perc.
A fentiekben megadott készülék típusokat, leírásukat, képüket
a Bonair Keksz-és ostyasütő kínálatában találja meg.
Mennyire halad gyorsan a sajtos tallér sütése elektromos gépben?
A Cloer 1431 kekszsütőben egyszerre 9 db kis szögletes keksz készülhet, ám azok kisebbek. A többi, fentiekben említett ostyasütőkben pedig a kisebb-nagyobb kerek formájú tallérokat tudja elkészíteni.
Haladós művelet ekkora tészta mennyiségnél, ha a vastag sajtos tallér formát választja.
A vékony, roppanós sajtos tallér készítése időigényesebb. Pláne, ha egyszerre dupla, vagy még nagyobb adagot szeretne sütni. Akkor azért szánjon rá kb 2 órát. A vékony tallér készítésénél a golyó behelyezése után erősen nyomja le a sütő fedelét, hogy jól ellapuljon a tészta.
Azonban teszteltünk már több darabos ostyasütőt, s jóval lassabban sütötte meg a tésztát, mint a Cloer. Tehát nem volt haladósabb, hiába lehet egy ostyasütő készülékben négy ostyát sütni egyszerre.
Meglátásunk szerint ez a lapos, kerekded sajtos rágcsálni -való jó alternatívája a sajtos pogácsának. Akár fokhagymás tejföllel, sajtkrémmel megkenve szendvicsként is fogyasztható, vacsora vendégeknek is tálalhatja.
Másnap is finom – bár egy pici rámelegítés jót tesz neki.
Vacsora, ínyenc vendégváró is készülhet belőle
Ha ínyenc, akkor bátran ötleteljen, szélesítse ki e sós tallér felhasználási alternatíváit.
Mert én (a szerző: Grabarits Ildikó a Bonair ügyvezetője) el tudom képzelni, hogy még házi hamburger szósszal is megkenem, s szuvidált szűzérme szeleteket teszek rá zöld saláta darabokkal.
Kiváló vendégváró, családi vacsora.
Ja, s ugyanabban a sütőben frissen készíthet édes tallért, vastag ostyát is! Ismerje meg még erre vonatkozó tippjeinket a Cloer 1641S készülék leírásában illetve a használati utasításához mellékelt recept ajánlónkat.
Változatos és sikeres ételkészítést kívánok