Elektromos grillsütővel a világ körül
Szívesen kipróbálod a helyi ízeket, ha útra kelsz? Kísérletező vagy? Elkészítenéd otthon is ezeket a különleges recepteket? Tarts velünk, kalandozz velünk az ízek nyomában..
Jó utazni. Jó világot látni. Te szeretsz új helyeket, új embereket és új ízeket megismerni, kipróbálni? Szívesen elkészítenéd otthon a nyaralás alatt megízlelt finomságokat?
Az elektromos grillsütő sokoldalúan használható praktikus készülék. Tökéletes segítőtárs beltéri és kültéri grillezéshez.
Délszláv ínyencség: Csevapcsicsa
Szinte mindenki evett már ilyet. Állítólag az ízletes csevap titka, hogy sok különböző jó minőségű húsból készítsd és ne használj sok fűszert hozzá.
Hozzávalók:
- marhahús (rostélyos),
- sertéshús (zsírosabb részek),
- bárány (oldalas, lapocka),
- fokhagyma,
- só, bors, ízlés szerint kakukkfű,
- szódabikarbóna,
- jéghideg víz.
Ne daráld nagyon pépesre a húsokat, mert úgy nem lesz jó a csevapcsicsa. Keverj össze minden alapanyagot és egy napra tedd a hűtőbe, így jobban összeérnek az ízek. Sütés előtt vizes kézzel formázz hús kolbászkákat és süsd meg közepesen erős grillen jó alaposan!
TIPP: Jó kis csípős mustárral vagy ajvárral nagyon finom.
A klasszikus francia sajt: Camambert
Az első préselt sajtot a Római Birodalomban készítették. A franciák két híres sajtja, a Brie és a Roquefort Kr.u 500 körül született. Normandia zöld legelőkkel tarkított tájain már a X. század óta foglalkoznak sajtkészítéssel.
A grillezett Camambert nagyon gyorsan és egyszerűen elkészítheted csak egy-két dologra érdemes odafigyelned:
- Egyben süsd a sajtot, csak a tetejét vágd be.
- A bevágásba cseppentsél olívaolajat és tegyél bele fűszert pl. rozmaringágat
- Válassz szép kerek Camambert sajtot, ami nem túl “érett”.
A Camambert sajt külsejükön lévő vastag és kemény penészréteg megvédi a sajtot attól, hogy grillezés közben kifolyjon belőle a sajt. - Alacsony hőfokon süsd (tegyél alá olajat) 2-3 perc alatt elkészül a finomság!
Jól illik hozzá a grillezett zöldség, gyümölcs, de egy egyszerű salátával is mennyei fogás.
Próbáld ki a STEBA FG120 kontakt elektromos grillsütőt. A készüléken külön szabályozhatod az alsó és a felső sütőfelület hőmérsékletét.
TIPP Hogyan spórolhatsz időt? Az elektromos grillsütő egyik felületén alacsony hőfokon készítsed el a sajtot, míg a másokon süsd meg a zöldségeket.
A „kényesebb” ételeket érdemes az elektromos grillsütő sima felületén sütni.
Igazi olasz: grillezett mini pizza
Nem kell olyan sokat utaznod, hogy igazi olasz ízvilágot kóstolgass. A gyönyörű szép olasz „csizma” nincs messze. Szereted az olaszos ízeket: pizza, lasagne, spagetti, osso bucco, minestrone leves…?
Készítsd el az alábbi receptet az otthoni elektromos grillsütőddel.
A pizzatésztát (liszt, olaj, só, víz, élesztő) keleszd egy órát olajjal kikent tálban, majd gyúrd át és pihentesd kb. 20 percet! Ha letelt a pihenési idő, nyújtsd ki és formázz belőle kicsi kerek pizzákat. Süsd meg az egyik oldalát, majd kend meg paradicsom szósszal a megsült felét.
Tegyél rá mindenféle finomságot: sonka, sajt, kolbász, szalámi. Tedd vissza az olajozott grillre a nyers oldalával lefelé. Mire a sajt elolvad, kész a pizza. Buon Appetito!
Tengerparti nyárias ízek: Grillezett rákocskák
Egy biztos, hogy a spanyol gasztronómia mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ha arra jársz, akkor mindenképpen kóstold meg a helyi specialitásokat, hogy a szádban érezhesd a hamisítatlan mediterrán ízvilágot.
A garnélarák nyersen barnás-szürkés színű, ám főzött állapotban rózsaszínűvé változik. A végeredmény finomabb, ha héjastul sütjük meg és aztán pucoljuk. A garnélát rövid ideig szabad hevíteni, különben megkeményedik a rákhús.
Javasoljuk, hogy az elektromos grillsütőn STEBA VG200 elektromos grillsütő a sima felületre helyezd a rák nyársakat, mert ezen a felületen jobban átsül.
Hozzávalók:
- garnélarák
- olívaolaj
- friss reszelt fokhagyma
- őrölt só és fekete bors (ízlés szerint)
- chili
- lime lé
Mosd meg a rákokat és készítsd el a szószt, amiben megforgatod! Ez kell a szószhoz: reszelt fokhagyma, lime lé, olívaolaj, chili, só, bors. Jól forgasd bele a kis rákocskákat és grillezd meg!
A tenger gyümölcseinél két szabályt tarts szem előtt:
- Mindig friss alapanyagot használj, ne fagyasztottat, mert az nyúlós és rágós lesz.
- Ne erős hőfokon grillezz, mert a tenger gyümölcsei hamar elkészülnek és ha nem vigyázol könnyen megéghetnek!
- Mindig az elektromos grillsütő sima felületén süsd meg a halat, a tengeri herkentyűket.
SZÓSZ TIPP: Édes csípős chili szósz
A chilit, a kápia paprikát és egy kisebb gyömbért apróra összevágunk. Egy kis olívaolajon átmelegítjük az egészet, hogy jobban kijöjjenek az ízek. Mézzel, paradicsompürével, rizsecettel ízesítjük. Jönnek a fűszerek: só, bors. A szószt egy kicsit besűrítjük: vízben elkevert kukoricakeményítővel. A végén egy pici lime levet csavarunk hozzá.
Ne felejtsd: STEBA elektromos grillsütőivel bárhol és bármikor és BÁRMIT elkészíthet!
Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.