Epres-vaníliakrémes gofri
Ha édes csábítás a célja, akkor nem lőhet mellé, ha elkészíti ezt az epres-vaníliakrémes gofri receptet. Imádni fogják!
Csekély konyhai szaktudás szükséges hozzá. Ám a recept betartása és egy JÓ gofrisütőben történő kisütése már nélkülözhetetlen eleme a sikernek.
Végy egy …. először is egy jó gofrisütőt
Nagyanyám receptjei sorra így kezdődtek: végy egy….
Nos, itt most a legfontosabb kellék a jó gofrisütő, úgyhogy azzal kezdjük. Anélkül hiába a jó recept, egy tuti gofrisütő szükségeltetik a sikeres elkészítéséhez. Tehát végy egy jó gofrisütőt.
JÓ gofrisütő a német Cloer gyártótól
Már sokaknak, s nekünk is bizonyított a német Cloer – gofrisütő specialista - gyár. Kiemelkedő minőségű és szélességű gofrisütő választéka különböző formájú és vastagságú gofrik gyors (és még gyorsabb) elkészítését teszik lehetővé.
A Bonair gofrisütő választékában jónéhányat megtalál.
Szögletes, vastag belga gofrira vágyik? Inkább a szívecskés formát részesíti előnyben? Van kifejezetten szív alakú gofri is, s van kerek, kis szívekre vágható is. Egyszerre többet, haladósabban sütne? A nehéz fémből készült Cloer gofrisütő repertoár az ilyen igényekre kínál megoldást.
A Cloer gofrisütőben jellemzően két percen belül megsül a gofri, igazán hatékonyan megy a sütés.
Epres gofri alapanyagai
Gofritésztához (kb 10-12 db gofrihoz)
- 500 g liszt
- 200 g cukor
- 200 g puha vaj
- 6 db tojás (közepes méretű)
- kb 125 ml szénsavas ásványvíz
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- ha van lehetősége, akkor egy kis kezeletlen friss citromhéj
- egy kis rum vagy rumaroma
A hozzávalókat szobahőmérsékleten kezdje csak feldolgozni. (ezért célszerű 10-16 órával sütés előtt kikészíteni őket)
A várható kisütés előtt 1-2 órával készítse el (keverje össze) a gofri tészta alapanyagait.
A tojások sárgáját keverje el a kétféle cukorral, rum aromával jó habosra (Az igazán jó hatás érdekében javasolt 10-12 percig magas fordulatszámon dolgoztatni a robotgépet.)
Majd a nagyon puha vajjal keverje (ekkor már alacsony fordulaton) jó krémesre. Ehhez adja hozzá a lisztet és keverje bele a sütőport. Amikor már nem tudja felvenni, belekeverni a krémes alapba a lisztet, akkor adagolja hozzá a szénsavas vizet.
Egy tálban verje fel kemény habbá (egy csipet sóval) a tojásfehérjét, s lágyan dolgozza bele a lisztes masszába.
Hagyja állni, pihenni ezt a tésztát kb egy órát.
Vaníliakrém:
Készíthet főtt krémet tojássárgából, tejjel, tejszínnel, cukorral és vaníliával. Egyszerűbb és szupergyors alternatívája, ha egy hidegen kikeverhető vaníliás krémet kikever egy tálban tejjel, s azt keni a kisült gofrira.
Eper:
Én a natur, természetes eperre szavazok, ám készülhet fagyasztott eperrel is. Az eperimádattól és a létszámtól függ a mennyisége. ( minimum 20-25 dkg-al számoljon a fenti hozzávalókhoz)
A kisült, kihűlt gofrit kenje meg vanília krémmel, s a tetejére halmozzon eper arabokat!
Ha látványosabban, édesebben szeretné, akkor az eperre még szórhat porcukrot, s halmozzon rá még tejszínhabot is.
Ha nem kenegetik, hanem egyből a tálakról majszolják a gyerekek, azért se mérgelődjön, hagyja, hogy élvezzék! Pláne gyereknapon!
Mennyei finom desszert készülhet így. Igyekezzen, nehogy pont Ön maradjon ki belőle! Kedveskedjen családtagjainak, barátainak, vagy akár gyerkőceinek ezzel a színes, csábító gofrival!