Gofri formák, fajták ismertetője
Partnerünk, a német Cloer gyár, aki a gofrisütők specialistája készített egy kis összeállítást, hol, milyen gofri formák honosak. Gofri imádóknak a finom falnivalók mellé egy kis szellemi ismertetőt kínálunk.
Szív formájú gofri
Nemzetközileg elterjedt gofri forma. A legjellemzőbb, hogy a gofrisütő kerek formájú gofrit készít, amely öt szív alakú darabra osztható szét.
A Cloer 1633 gofrisütő készülék egy nagyobb szív formájú gofrit süt, így egyedi szív is készíthető. A gofri tésztája jellemzően puha, s frissen fogyasztandó.
Ezt a szív formájú gofrit nemzetközi gofri-nak is nevezik, s március 25-én ünneplik. (Waffel day)
Belga gofri
A belga gofri is puha, ám téglalap formájú. Jellemzően vastagabb, mint a szívecskés gofri.
A téglalap formán belül négyzetes elemek találhatók. E négyzetes elemek különféle mélyedések, melyek vastagsága befolyásolja a gofri ropogósságát is.
A belga gofri eredetileg 5 x 7 téglalap mintázatú. Elterjedtek a kisebb, 4x5-ös mintázatú szögletes gofrik is.
A belga gofri kapcsán a nemzetközi gofrinap augusztus 24-én esedékes.
Brüsszeli gofri (európai gofri)
Laposabb, négyzet alakú vagy esetleg kerek formájú.
Amerikai gofri
Egy kerek, ám négy részből álló gofri készül, mely egységei kis szögletes mélyedéseket tartalmaznak. Vastag tésztájú, belga gofrihoz hasonló.
Holland karamellás ostya- szirupos gofri- Stroopwaffel
Ez egy tipikusan holland különlegesség. A 19.században Goudában találták fel és teával, kávéval együtt fogyasztják. A meleg folyadék csészéjére helyezett ostyában a szirup elolvad kicsit, mielőtt elfogyasztják. Amúgy vékony, ropogós tésztája van, melyet sütés után közvetlenül laposan félbevágnak, s sziruppal megkenik. A frissen készített stroopwaffel-el olykor találkozni lehet még ma is a holland helyi vásárokban.
Újévi gofri
Egy nagyon vékony, kemény állagú tészta, inkább ostyának neveznénk.
Még melegen hengerré sodorják vagy a fagylalttölcsérhez hasonlóan kúp formára tekerik fel.
Több hétig is eltartható.
Hagyományosan az új év előtt sütik és fogyasztják. Az újévi gofriból készülhet a kelet-fríz torta, az ostyába nyomódva látható a kelet-fríz címer.
Fahéjas keksz
Főként a Saar-vidéken és Pfalzban elterjedt kemény, keksz állagú gofri. A sütő felülete különféle motívumokkal díszített, melyek a tésztába belenyomódnak sütéskor. Így különleges formájú, tömör kekszek készíthetők vele.
Elektromos gofrisütő használatával a fenti finomságok gyorsan elkészíthetők.
Ismerje meg a teljes gofrisütő készülék kínálatunkat az alábbi linkre kattintva:
Gofri és kekszsűtő választékunk