Grillen sült hagyma vegyestál
Azt hiszem nem állítunk valótlant mikor azt mondjuk, hogy a magyarok igen szeretik a hagymát, bármi módon legyen is elkészítve. A grillezés egyszerű elkészítést garantál, ám a végeredmény annál fenségesebb!
Grillen sült hagyma sokak számára ismert, ahogy a parázsban sült hagyma is.
A hozzávalók egyszerűsége miatt lehet köret húshoz vagy pedig egy olcsó grill étel.
A sült hagyma elkészítését mi most STEBA elektromos grillen javasoljuk.
Akár kontakt grill vagy asztali grill, álló grill is lehet a választottja, ha netán még nem rendelkezik egyikkel sem, akkor most itt a Bonair grillsütő kínálatából beszerezhet egyet gyorsan.
Sült hagyma hozzávalók
- 1-1,5 kg hagyma vegyesen (vöröshagyma, gyöngyhagyma, póréhagyma,
- mogyoróhagyma, fokhagyma)
- ¼ csésze extraszűz olívaolaj
- só, őrölt fekete bors
- A mázhoz:
- ½ csésze balzsamecet
- 3 ek. méz
- 2 ek. cukor
- 1 ½ ek. szójamártás
A nagyobb vöröshagymákat tisztítsuk meg, vágjuk négybe és húzzuk nyársra vagy hurkapálcikára. Az apróbb hagymákat megpucolva, egészben fűzzük fel.
A fokhagymát vágjuk el héjastul keresztben, a gerezdeket tisztítsuk meg és fűzzük fogpiszkálóra vagy vékony nyársra.
A nagyobb vöröshagymákat vagy mogyoróhagymákat kenjük meg olajjal, a többit olaj nélkül grillezzük. Ízesítsük sóval és borssal.
Kapcsoljuk be a grillt, picit megolajozhatjuk a sütőfelületet is.
Oldalanként kb. 4-8 percig süssük.
Míg sül a hagyma, elkészíthetjük a mázt.
Tegyük a hozzávalókat egy vastag fenekű lábosba és forraljuk fel.
Ehhez használhat a grill mellett egy hordozható egylapos indukciós főzőlapot vagy halogén főzőlapot. Gyorsan és könnyedén elkészítheti rajta egy kislábosban a mázt, ami a grillezett hagyma ízesítője, koronája lesz.
Lassan főzzük, míg szirupos nem lesz (kb. 6-8 perc).
Hűlés közben tovább fog sűrűsödni.
Öntse rá a balzsamecetes, szójaszószos mázat a sült hagymára, s fogyassza jó étvággyal, örömmel!