Felvágott nélkül viszont nem az igazi a szendvics, kár lenne lemondanunk ezekről a fűszeres húskészítményekről. Ha fontos önnek az egészséges táplálkozás, a minőségi hozzávalók használata, de nem akar vagyonokat költeni felvágottra, készítsen csirkemellsonkát otthon, házilag, a saját ízlése szerint.
Hozzávalók
- 70 dkg darált csirkemell
- 50 dkg csirkecombfilé, apró kockákra vágva
- 3 ek. Kacsazsír vagy más zsiradék
- fokhagyma granulátum
- só, bors
- fűszerek ízlés szerint (kömény, zöldfűszerek, chili)
- 10 dkg reszelt sajt (elhagyható)
A házi csirkemellsonka elkészítése
A húsokat, a zsiradékot és a fűszereket egy robotgépben összeaprítjuk, majd hozzáadjuk a sajtot, és a masszát kisebb szélességű vákuumfólia tekercsbe töltjük. Hengeresre formázzuk és vákuumozó géppel lezárjuk, és az egészet hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek. Másnap 70-80 fok közötti hőmérsékleten 3 órán keresztül hőkezeljük – erre legalkalmasabb egy Sous Vide készülék, de hőmérő segítségével és nagy odafigyeléssel nélküle is lehet próbálkozni. Ha kész, lehűtjük, és már fogyasztható is a finom és egészséges, felesleges adalékoktól mentes házi csirkemell sonka.
A vákuumfóliázó nem csak sonka készítésre jó, hanem egy napi szinten, sokoldalúan használható háztartási eszköz.