Bonair Boneco Cloer Kuhn Rikon Steba

100% megbízható bolt

bonair.hu Termékek Akcióink Cikkek Gyakori kérdések Letöltés Kapcsolat

Párásító

Légtisztító

Konyhai

Grillsütő

Párátlanító

Mobil klíma

 

Hírek a nagyvilágból

Legújabb cikkek

Párásító berendezések

Légtisztító berendezések

Konyhai berendezések

Grillsütő készülékek

Klíma berendezések

Cikkek Kategória:

Légtisztító berendezés

A szellőztetés fontossága – Téli áldozatok

Legkeresettebb termékek

Sajnos télről-télre gyakoribb az a szomorú tény, hogy egyre többen esnek áldozatául a fűtés okozta gázmérgezésnek. Következő cikkünkben szeretnénk segíteni, hogy megelőzhesse Ön is ezt a gyakori tragédiát.

Ez a rendkívül veszélyes gáz tökéletlen égés alatt képződik, amikor a hibás, vagy rosszul beállított, nem megfelelő kazánokban, kályhákban, vízmelegítőkben, tűzhelyekben nem ég el teljesen a tüzelőanyag. Tévhitnek számít, hogy a szén-monoxid csak a régi, széntüzelésű kályhákban keletkezhet: a legmodernebb kazánok is kibocsáthatják meghibásodás esetén, függetlenül attól, hogy gáz-, olaj-, vagy vegyes tüzelésűek-e. Ezért nagyon fontos, hogy már a tél beállta előtt el kell végeztetni a füstelvezető csövek ellenőrzését, kitisztítását (be kell engedni az ellenőrzést végző kéményseprőket, vagy külön ki is hívni a szakembereket), hiszen igen gyakori, hogy kéményhiba okozza a füstmérgezést.

A másik gyakori probléma, a modern szigetelés is! Főleg az utóbbi időkben, amikor is a nyílászárókat újra cserélik, a lakásfelújítások idején fordul elő többször az is, hogy a légmentesen záródó új ablakok-ajtók mellett nem volt elégséges a levegő-utánpótlása, ami a kéményből, az égéstermék vissza¬áramlásához vezethet.

Ott, ahol a gázkazán vagy gázüzemű vízmelegítő a lakótérben (konyhában, előtérben, fürdőszobában stb.) van, ellenőrizni kell, hogy biztosított-e az égéshez szükséges levegő-utánpótlás.

Nagy bajt okozhat a gázkészülék fölé szerelt páraelszívó is, ha nincs megfelelő szellőzés mellette.

A mérgezésnél jellemző, hogy szellőzés híján lecsökken, elfogy a szoba levegőjének oxigénje, mivel nem csak a szervezet, hanem a lakásban található oxigén molekulákat is gyorsan megköti a szén-monoxid.

A gyakori szellőztetés, és a levegő optimális áramlásának biztosítása mellett, már néhány ezer forintért be lehet szerezni otthonába, vagy a munkahelyére modern, szén-monoxidérzékelő műszert, mely már a gáz csekély megjelenésekor is hangosan riaszt. Ne sajnálja ezt a megoldást a biztonsága érdekében!

Ha felmerült a gyanú, hogy szén-monoxid került a légtérbe, az elsősegélynyújtónak is fontos odafigyelnie saját egészségére is, hiszen mindenki veszélyben van! Az első teendő legyen a nyílászárók kinyitása, és a mérgezés gyanús személyeket mielőbb ki kell vinni a friss levegőre. Ha megoldható, a szén-monoxid kibocsátó készülék működését meg kell szüntetni, és nem szabad addig újra üzembe helyezni, amíg egy hozzáértő szakember át nem nézi, meg nem szünteti a hiba okát. Minden gázmérgezés-gyanús esetben mentőt kell hívni, még akkor is, ha az adott személy magánál van, és látszólag jó a közérzete! Az azonnali egészségügyi ellátás különösen fontos ezekben az esetekben, hiszen tiszta oxigén belélegzése, megakadályozhatja a szén-monoxid romboló munkáját a vérben.

Az épületbe addig ne menjenek vissza, amíg meg nem szüntetik, vagy meg nem javítják, a gáz keletkezésének forrását, illetve amíg fennállhat a gáz veszélyes koncentrációja a levegőben.

A mentők hívószáma az ország egész területén, minden vezetékes és mobiltelefonról: 104, az egységes sürgősségi hívószám: 112.

A szellőztetés fontossága, a levegő páratartalmának, oxigén szintjének utánpótlása nagyon fontos.

Figyeljen oda téli időszakban, hogy rövid időre, de napjában többször is megoldott legyen a helyiség szellőztetése.

A kinti erős lehűlés intenzív fűtést igényel, ilyenkor a zárt térben a levegő nedvességtartalma könnyen lecsökken, annak utánpótlásáról párásítással célszerű gondoskodni.

A párásításról, légtisztításról, a szellőztetés, légtisztítás fontosságáról tájékozódjon még a bonair.hu és bonairshop.hu weboldalunkon.

Tiszta levegőt, jó közérzetet kívánunk

vissza   Előző cikk   Következő cikk
BONECOSTEBACLOERKuhn RikonMIDEAMASTER
 
Minden jog fenntartva! Copyright © 2005 Bonair-BG Kft.
Honlapkészítés és online marketing tanácsadás: Marketing Solutions
Honlapunkon bruttó végfelhasználói árak szerepelnek!
Kövessen minket a Facebookon