Maga a tészta rendkívül változatosan elkészíthető, joghurtot tartalmaz, és nem is kell egész éjszaka keleszteni. Az igazi gasztronómiai élményt azonban most a fűszerkeverék adja: nem elég csak meghinteni vele a kenyeret, sőt, egy nagyobb csipet is kevés lesz, a gyakorlatilag fűszerköpenyben kell tálalni ételt.
A joghurt vagy a tej biztosítja, hogy a kenyér puha marad a grillen, és közben ízesíti is azt, ráadásul a tejfehérjéknek köszönhetően a színe is szebb lesz.
A magasabb hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a kenyér jól megpiruljon, a belseje viszont puha és szaftos maradjon.
Használhatsz boltban vásárolt lepénykenyeret vagy za’atart is, nagyobb áruházukban, pékségekben mindkettő beszerezhető.
Hozzávalók 6 db kenyérhez
A kenyérhez
- 300 g kenyérliszt
- 1 tk. só
- 1/2 tk. instant élesztő
- 2 tk. cukor
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kis doboz joghurt, esetleg 1,5 dl teljes tej
A tálaláshoz
- 1,5 ek. szárított oreganó
- 2 ek. aprított friss kakukkfű levél
- 2 ek. aprított friss borsikafű
- 4 ek. pirított szezámmag
- 1,5 ek. őrölt szumák (helyettesíthető 1 tk. reszelt citromhéjjal)
- 2 ek. só
- Extra szűz olívaolaj
- 1 kis doboz görög joghurt
A lepénykenyér és a za’atar elkészítése
- Keverd el a lisztet, a sót, az élesztőt és a cukrot egy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a tejet vagy joghurtot, és keverd addig, amíg a tészta össze nem áll. A tészta akkor jó, ha gombócot formáz, de egy kissé ragad az edény aljához. Szükség esetén adj hozzá több tejet vagy joghurtot. Dagaszd még legalább 5 percen keresztül, majd lefedve, meleg helyen keleszd két órán keresztül, vagy amíg duplájára nem dagad a tészta.
- Tedd a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és vágd 6 egyenlő nagyságú részre. Gyúrj mindegyikből gombócot, majd lisztezett deszkán, egymástól 5-10 centi távolságra, lisztezett konyharuhával letakarva keleszd még két órán keresztül, vagy amíg a térfogatuk meg nem duplázódik.
- Melegítsd fel magas hőfokra a grillsütőt, olajozd meg enyhén a sütőfelületet.
- Nyújtsd ki egyesével elnyújtott kör alakúra a gombócokat a kezed vagy egy sodrófa segítségével, a méretük legyen nagyjából 25 cm hosszú és 15 cm széles. Tedd a tésztát a forró grillre, és süsd addig mozgatás, buborékszurkálás vagy más beavatkozás nélkül, amíg az alja aranybarnára nem sül. Fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is. Tedd félre, és fedd le addig, amíg a többi lepénykenyér is megsül.
- Tálaláshoz keverd össze a fűszereket, a szezámmagot és a sót egy kis edényben, és keverd az ujjaiddal homogénre. vékonyan kend meg a kenyered olívaolajjal, és szórd meg bőségesen za’atarral. Tálald azonnal, görög joghurttal.
Jó étvágyat kívánunk!
Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.