Medvehagymás juhtúrós rakott krumpli
Sokak számára nagy kérdés, hogy mihez használja fel a piacon vásárolt vagy kirándulásról hozott medvehagymát.
Készíthet például gluténmentes medvehagyma krémlevest (megtalálja itt a Bonair recepttárában) illetve ma a medvehagymás-juhtúrós zöldséges rakott krumpli elkészítését javasoljuk.
A medvehagymának közismerten jótékony hatása van az egészségünkre, ám nyersen azért limitált mennyiséget bírunk megenni belőle.
A jótékony hatását igazából frissen fogyasztva fejti ki, ezért javasoljuk, hogy meleg étel kiegészítőjeként is használja fel a medvehagymát. Ételei tetejét szórja meg friss medvehagyma csíkokkal!
Piros-fehér -zöld étel nemzeti ünnepünkre
A márciusi nemzeti ünnepünk alkalmából a konyhánkban is köszönjön vissza a nemzeti szín, emiatt kerestem piros-fehér zöld színeket a zöldségek között. A friss medvehagyma volt az apropó, s most túróval, juhtúróval ízesített főtt burgonya szeleteken kapott melegágyat. A nemzeti színt egy piros kalifornia paprika töltötte ki.
A tavaszi üde medvehagyma a konyhánkban is üde, friss illatot áraszt. Érdemes a már megszokott ételek ízvilágát kicsit felturbózni vele, vagy pedig új fogásokat kitalálni.
A népi gyógyászatban bizonyított gyógyhatása főként nyersen érvényesül, ám főtt ételek méltó kiegészítője lehet.
A medvehagymás-juhtúrós rakott krumpli hozzávalói:
(4-6 fő részére)
- 6 db nagy méretű burgonya
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 10 dkg juhtúró
- 25 dkg tehéntúró
- 2 dl tejföl
- 2 csokor medvehagyma – apróra vágva
- só
- bors
- 1 kávéskanál kókuszzsír vagy vaj, olaj
- 10 dkg sajt / darált mozzarella/
Előkészítés
A burgonyát héjában vagy héj nélkül sós vízben főzze meg.
A megfőtt, héj nélküli burgonyákat szeletelje fel kb 1 cm vastagságúra, s helyezze kizsírozott (pl. kókuszzsírral kikent) hőálló tálba.
Egy külön tálban keverje össze a kétféle túrót, ízesítse sóval, lazítsa a tejföllel, s keverje közé az apróra vágott friss medvehagyma leveleket.
A rakott krumpli rétegezése
A kizsírozott tálban a krumplikarikákra kenjen rá egy réteget a medvehagymás-túrós krémből, majd szórja meg kaliforniai paprika darabokkal. Ezt kövesse még egy réteg felkarikázott burgonya, s aztán újra a medvehagymás túrós kence, s vágjon a tetejére három körszelet kaliforniai paprikát, s szórja meg a darált mozzarellával (vagy más sajttal).
A medvehagymás rakott krumpli sütése
Akár gázsütőt, akár villanysütőt használ, melegítse elő kb 180°C hőmérsékletre, mielőtt a megrakott tálat behelyezné.
A sütéshez jó szolgálatot tehet a STEBA minisütők, kompakt sütők egyike (pl STEBA KB 28 típus).
Remek segítség a konyhában egy gőzsütő készülék, melyet szintén a STEBA szabadonálló sütő kínálatából ismerhet meg.
Az üvegbetétes sütőajtón meggyőződhet arról, hogy mi történik a sütő belsejében.
A túrós krumpli forr, izzik a medvehagymával az ízek összeérnek, s a rakott tál tetején a sajttól kb fél óra alatt aranybarnává válik a finom főétel.
Tálalás
A rakott krumplit friss medvehagyma levelekkel is tálalhatja.
A nemzeti színünk kreatívabb megjelenítése kedvéért akár még piros paprika krémmel is ízesítheti, csinosíthatja ezt a piros-fehér-zöld zöldségételt.
A medvehagyma jótékony hatása az egészségére
A medvehagyma jótékony hatásáról a népgyógyászat, természet gyógyászat már régóta beszámol.
A medvehagyma Jól ismert hatásai közül néhány:
- vérnyomás csökkentő
- étvágyjavító
- seb hegesedését gyorsítja
- vese és vértisztító
- memória javító
- koleszterin szint csökkentő
- bélféregűző
- gyomor-bélrendszer tisztító
Ismerje meg a friss medvehagyma hagymás -enyhén csípős- zamatát, s támogassa egészségét!
Használjon az ételei elkészítéséhez praktikus konyhai kisgépeket a Bonair választékából!