Okonomiyaki – japán pizza (Raclette grill recept)
Magyarul hívják japán káposztás palacsintának is, ekkor is az okonomiyakiról van szó. Az étel nevének jelentése jól jellemzi azt: “amit szeretnél”. Sokféle feltéttel el lehet készíteni, és ez a variálhatósága ideálissá teszi egy péntek esti raclettezés főszerepére.
Aki szereti a tenger gyümölcseit, annak szinte kötelező! A hozzávalók némelyikét akár egy hipermarketben is megvásárolhatod, másokat általában csak ázsiai boltokban vagy az interneten.
Hozzávalók
Az alaphoz
- 130 g finomliszt
- 1 dl dashi (jó porból is, de ha végképp nem sikerül beszerezni, a nálunk megszokott alaplé is megteszi)
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. cukor
- 1/2 tk. só
- 2 tojás
- 1/4 fej kínai kel, aprítva, vagy vékony szeletekre vágva
- főtt garnéladarabok, és/vagy bármilyen más főtt tenger gyümölcse
- növényi olaj a sütéshez
Feltétek (ízlés szerint):
- Bonito halcsipsz
- Szárított garnéla
- Vékonyra szeletelt sertés- vagy marhahús nyersen
- Tintahalgyűrűk, vagy szeletelt polip nyersen
- Nyers garnéla
- Főtt udon tészta
- Tojás nyersen
Ízesítők (a kész okonomiyaki tetejére, ízlés szerint)
- Újhagyma, finomra aprítva
- Hínárpehely
- Okonomiyaki szósz (Csináld magad! 3 ek. ketchup, 1 ek. Worcestershire szósz, 1tk. szójaszósz)
- Édes majonéz (Csináld magad! 250 g majonéz, 1 ek. rizsecet, 1/4 tk. fokhagymapor, 1 tk. cukor, só)
- Hoisin szósz (ez kínai ugyan, de jól illik hozzá)
- Sriracha szósz
Az okonomiyaki elkészítése:
Keverd össze a lisztet, a dashit, a cukrot, a sót, a sütőport és a tojásokat egy nagy tálban. Keverd bele a káposztát, egyszerre egy nagy marékkal. Add hozzá a garnélát és a többi főtt hozzávalót és kevergesd addig, amíg mindent el nem fed a tészta.
Melegítsd fel a Raclette grillt. Kicsit olajozd meg a felső polc felületét. Ha felforrósodott, tegyél rá egy kb. 2,5 cm vastag, kerek darabot a tésztából. Csak az egyik felét használd a grillnek, hogy legyen hely megfordítani ezt a vaskos “palacsintát”.
Miközben sül az alja, rétegezz rá a feltétek közül, amit szeretnél. Nincsenek szabályok! A sütéshez körülbelül 5 perc kell, addig van idő beszélgetni és meginni például egy pohár szakét, vagy Asahi sört.
Amikor az alja már szép barna, óvatosan fordítsd meg az egészet, a feltétekkel együtt. Ehhez lehet, hogy két spatulára lesz szükséged.
Süsd további 3-5 percig, amíg a feltétek és a tészta is teljesen át nem sül.
Fordítsd meg ismét, és tedd rá a kimaradt ízesítők és szószok közül azokat, amikhez éppen kedvet érzel.
Jó étvágyat!